Skip to content
Home » VMA dijeta: Sve što trebate znati o dijeti sa kojom gubite 15 kg za 15 dana

VMA dijeta: Sve što trebate znati o dijeti sa kojom gubite 15 kg za 15 dana

  VMA dijeta je jedna od veoma strogih, rigoroznih dijeta. Smatra se da je osmišljena na Vojnomedicinskoj akademiji kako bi pacijenti pred operaciju što pre smršali a pri tome se osećali dobro i vitalno. Nakon ove dijete trebalo bi da smršate od 7 do 15 kg za 15 dana.

  Advertisements

  Puno kilograma se gubi u veoma kratkom periodu što vam sve govori. Kada vidite jelovnik sve će vam biti jasno. Zagovornici ove dijete tvrde da nećete biti iscrpljeni, da je nervoza zbog gladovanja svedena na minimum, da nećete biti pospani već u savršenom raspoloženju i formi.

  Kako deluje VMA dijeta?

  Ovo je još jedna ciklična dijeta. Smenjuju se tri kruga od po 5 dana. Nakon svakog kruga poželjno je praviti pauzu od 2 dana. Npr. radnim danima se pridržavate dijete, a za vikend se normalno hranite.

  Naravno da za ta dva dana ne treba da preterujete sa hranom. Cilj ove dijete pored gubljenja kilograma treba da bude i razvijanje svesti koliko se lepše osećate kada jedete manje ali zdravije. Shvatićete koliko jedna voćka u toku dana čini da se osećate lepše.

  Advertisements

  Sigurno ćete razmisliti o tome i bar neki slatkiš zameniti voćem ubuduće. Nakon ova tri kruga neophodno je napraviti pauzu od 10 dana. Potrebno je da pauza između obroka bude oko 4 do 5 sati. Imate doručak, ručak i večeru i pauze između njih. Te pauze su veoma bitne.

  Kada doručkujete povećava se nivo insulina u krvi. Dok je on prisutan, a prisutan je oko 3 sata nakon obroka, ne mogu da se razlažu masti. Odnosno ne dolazi do lipolize. Lipoliza je proces razgradnje masti pomoću enzima lipaza.

  Ako nakon doručka uzmete bilo šta pa makar i neku grickalicu do ručka, nivo insulina se opet povećava i neće ni doći do procesa lipolize. Dok je insulin u krvi prisutan u velikoj koncentraciji ne može da dođe do razgradnje masti.

  Advertisements

  VMA dijeta – prednosti, mane, šta se sme jesti

  Prednosti dijete

  Iako veoma rigorozna i veoma niskokalorična VMA dijeta je ipak zdravija od mnogih drugih. Tokom ove dijete nećete morati da unosite vitamine i minerale putem kapsula.

  Hrana koju konzumirate u ovoj dijeti bogata je vitaminima i mineralima. Ova dijeta se preporučuje ljudima koji imaju dijabetes, srčane mane i probleme sa štitnom žlezdom.

  Takođe se preporučuje studentima kojima neće uticati na koncentraciju, moći će da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti bez ikakvih problema i poteškoća.

  Savetuje se i poslovnim ljudima, njihova radnja energija će biti na zavidnom nivou, bez problema će obavljati poslove za koje su plaćeni i produktivnost će biti ista.

  Žene koje su nakon porođaja dobile više kilograma nego što bi trebalo i nego što su navikle, pomoću ove dijete će moći da se vrate u normalno stanje, a pri tome da imaju dovoljno energije za obavljanje dnevnih i noćnih aktivnosti i sa elanom da se bave svojim novim članom porodice.

  Advertisements

  Nedostaci dijete

  Nedostaci dijete mogu biti to što je u ovoj dijeti preporučeni unos kalorija 1.200 za žene i 1.500 za muškarce. Postoji dosta dijeta koje su takođe sa minimalnim unosom kalorija, ali za svaki slučaj pre nego što počnete sa ovim planom ishrane posavetujte se sa vašim lekarom.

  Na šta treba paziti

  Treba paziti da večera ne bude posle 20h i neophodno je da unosite minimum 2l tečnosti. Može biti voda ili limunada. Zeleni čaj je takođe dobar za mršavljenje, tako da ga možete piti kao dodatnu stimulaciju.

  Raspored obroka je veoma značajan. Doručak je odmah nakon što ustanete, ručak nakon 4 do 5 sati, večera 4 do 5 sati posle ručka. Neophodno je da ostavite cigarete ako ste pušač.

  Zabranjene namirnice

  Zabranjen je unos bilo kakvih šećera.

  Sokovi i napici sa dodatkom šećera su strogo zabranjeni, alkohol takođe.

  Voće je takođe zabranjeno izuzev pomorandže.

  Krompir i sve vrste testenina i proizvoda od žitarica.

  Advertisements

  Dozvoljene namirnice

  Dozvoljene namirnice su meso (uglavnom junetina i piletina), riba, jaja, zelena salata, nemasni sir, jogurt, pavlaka, pomorandža, krastavac. Dozvoljene su kafe, čajevi, limunada i ceđeni grejp. So se sme konzumirati samo malo u pripremi jela.

  VMA dijeta iskustva

  Iskustva sa ovom dijetom su različita. Nego uspe da izgubi za 15 dana čak maksimalnih 15kg. Mnogi ne postignu baš toliko dobre rezultate. Variranja su različita od slučaja do slučaja. Potrebno je pridržavati se tačno propisanih pravila i striktno držanje jelovnika.

  Svi mi imamo različite organizme, tako da i ako se potpuno isto hranimo neće učinak na svačiji organizam biti isti, kao što neće svakome ova dijeta biti laka i prijatna.

  Ova dijeta jeste jedna od težih i rigoroznijih dijeta ali s obzirom da je nastala pod okriljem medicinskih stručnjaka možemo biti koliko toliko bezbrižni. Ova dijeta ima veoma mali unos kalorija u toku dana i kao takva spada u nemilosrdne dijete.

  Ipak, ova dijeta ostavlja pozitivne učinke i za sobom ima niz zadovoljnih korisnika. Mnogi su je koristili da bi se rešili zdravstvenih problema i neposredno pred operacije. Slobodno možemo reći da je ova dijeta spasila živote mnogih.

  Advertisements

  Možda nisu svi uživali u njoj ali važni su viši ciljevi a ne trenutna uživanja u hrani. Nikako da naviknemo da mi ne živimo da bismo jeli, već jedemo da bismo živeli.

  „Imala sam ozbiljne srčane probleme. Pored toga sam imala 50kg viška koji su mi pravili problem da rešim svoje zdravstveno pitanje. Bila sam očajna. Problemi su se samo gomilali a sa njima i moji kilogrami. Želja za hranom je bila velika. Završila sam u bolnici i tako došla do ove dijete. Ne znam koliko je ciklusa moralo da prođe da bih svoju kilažu dovela u normalu, meni se činilo kao večnost, ali nije bilo tako. Da ne dužim previše. Ova dijeta mi je spasla život. Uspela sam da skinem potrebne kilograme i da se operišem. Danas sam zdrava osoba koja s vremena na vreme drži jednodnevnu VMA dijetu jer ne želim da mi se ikada više vrate kilogrami. Nikada pre nisam držala ni jednu dijetu, ali uverila sam se da je ova delotvorna i ne bih je menjala. Po nekad mi se nekoliko kilograma vrati, ali ne prepuštam se više uživanjima u hrani, tako da se odmah vratim u normalu. Svima bih preporučila ovu dijetu“ Nađa Jakšić 41 godina.

  „Ovo je zaista jedna od najtežih dijeta koje sam držala, toliko je bila teška da mi se činilo da ne mogu izdržati sve te dane. Ipak sam uspela i nakon mnogo truda i odricanja sam uspela da smršam koliko je bilo potrebno. Videla sam da mi se nakon nekog vremena kilogrami ne vraćaju. Uglavnom bi se brzo vratili posle svake dijete. Zahvaljujući ovoj dijeti zavolela sam da jedem pomorandže.“ Andrijana Mandić 36 godina.

  „Tokom VMA dijete nisam izgubio dovoljno kilograma koliko je bilo potrebno da budem zadovoljan svojim izgledom, ali sam izgubio dovoljno da mogu da regulišem svoje zdravlje. Nakon operacije sam izgubio još dodatne kilograme. Kada sam se oporavio već sam se navikao na režim da gotovo ništa i ne jedem. Naravno ne mislim bukvalno, ali kako sam nekada jeo i uživao u tome, sada sam se navikao na manji unos kalorija i prijalo mi je. Nisam se više vraćao svojim starim navikama. Nisam ni nastavio sa ovako rigoroznim režimom ishrane, ali sam se potrudio da nađem neku sredinu. Nadam se da će i vama poći za rukom. Isto tako se nadam da ne morate na dijetu zbog neke operacije već samo zbog prijatnog izgleda. Svakome bih preporučio ovu dijetu. Teška jeste i nekada sam je mrzeo, a tek sada vidim kako mi je ulepšala život.„ Predrag Nešić 45 godina.

  VMA dijeta jelovnik

  Doručak za sve dane u ovoj dijeti je isti i sastoji se od jedne pomorandže, 4 keksa ili jednog dvopeka, nezaslađena kafa ili čaj.

  Prvi dan

  • Za ručak pojedite jedno kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, kiselog mleka ili jogurta i jednu pomorandžu.
  • Večera se sastoji iz jednog do dva dvopeka, 2 kuvana jajeta, jedna pomorandža, jedan paradajz i jedan krastavac.

  Drugi dan

  Advertisements
  • Za ručak spremite sebi jedno kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.
  • Večera je 1 dvopek, 125g mlevenog junećeg mesa, jedan paradajz i 1 pomorandža.

  Treći dan

  • Ručak je 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlaka ili kiselog mleka, 1 svež krastavac i jedna pomorandža.
  • Večera je 1 dvopek, 125g mlevenog junećeg mesa, šoljica kafe ili čaja bez šećera i jedna pomorandža.

  Četvrti dan

  • Ručak 1 dvopek, 125g mladog kravljeg sira i jedan paradajz.
  • Večera je 2 dvopeka ili 8 krekera, 125g mlevenog junećeg mesa i 2 sveža paradajza.

  Peti dan

  • Ručak je 200g kuvanog junećeg mesa, 1 komad dvopeka i jedan svež paradajz.
  • Večera je jedno tvrdo kuvano jaje, 500g barenog povrća.

  Kada pripremate juneće mleveno meso, možete od njega napraviti pljeskavicu i ispeći ili ispržiti je na teflonu uz veoma malo ulja. Možete je grilovati ili izdinstati. Važno je da ne dodajete puno ulja i da stavite samo prstohat soli. Generalno slana hrana nije dozvoljena u ovoj dijeti. Možete posoliti samo minimalno.

  Kažu da VMA dijeta nema jo-jo efekat ali za svaki slučaj da biste bili sigurni da će se vaši kilogrami održati i da niste zalud bili na ovako strogom režimu ishrane, napisaćemo vam jednodnevnu VMA dijetu:

  • Doručak: Sok od dva cela limuna ili grejpa, bez dodatka šećera ili veštačkih zaslađivača.
  • Ručak: Jedno pecivo od integralnog brašna ili jedan dvopek.
  • Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje, jedan svež paradajz i jedan dvopek ili 4 krekera.

  Nakon završena 3 ciklusa od po 5 dana, možete jednom sedmično držati ovu jednodnevnu VMA dijetu kako bi ste bili sigurni i održali vašu željenu kilažu.

  Kao što sto ste mogli da primetite sve dijete koje imaju veze sa medicinom su prilično rigorozne i podrobno je ispitan odnos voća, proteina i ugljenih hidrata. To je neophodno jer se zahvaljujući tome u telu odvijaju procesi koji na prirodan način ubrzavaju metabolizam i sagorevanje masnih naslaga.

  Advertisements

  Nije jednostavno pridržavati se ovako oskudnog jelovnika, ali ako je to neophodno moramo se pomiriti sa tim. Mnogi tvrde da i nije toliko loše kao što se na prvi pogled čini.

  Zahvaljujući dobro osmišljenom odnosu namirnica koje se koriste u određenoj količini u određeno vreme osećaj sitosti je uglavnom prisutan.

  Retko ćete osećati glad. Možda ako se ne budete pravilno pridržavali. Tačno je određeno kako možete zavarati osećaj gladi i ako se javi i šta izbegavati da do njega ne dođe.

  Voda, limunada  i razni čajevi stvaraju osećaj sitosti. Organizam se navikava na tri obroka u toku dana bez usputnog grickanja i tako se navikava na taj način rada.

  Ukoliko ste ipak gladni popijte više vode ili limunade.

  Kada izgubite željene kilograme obratite pažnju na vaše telo. Niste samo izgubili kilograme već je i vaš celulit manje primetan. Korisno je da se održava i fizička aktivnost u stadijumu u kojem je dozvoljena zavisno od problema zbog kojeg se drži dijeta.

  Advertisements

  Pročitajte još:

  Advertisements
  Advertisements